×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gevel-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gevel schilderen? Ontdek je mogelijkheden met stappenplan

Je gevel een nieuwe verflaag geven heeft verschillende voordelen. Niet alleen krijgt je woning een frisse look, een nieuwe verflaag biedt ook de nodige bescherming aan je gevel. Bovendien kan de verflaag het binnenklimaat in de woning verbeteren.

Hoe ga je te werk bij het schilderen van de gevel? Welke soorten verf kan je gebruiken? En hoeveel zou het kosten indien je je gevel laat schilderen door een professionele schilder?

In dit artikel:

Welke verf gebruiken?

gevel schilderen © Shutterstock - Voor het schilderen van een gevel kan je kiezen uit verschillende soorten verf.

Voor het schilderen van de gevel kan je verschillende soorten verf gebruiken, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Veel gebruikte verfsoorten zijn dampopen verf en kaleiverf.

Dampopen verf

Bij het schilderen van een gevel is het belangrijk dat je kiest voor een dampopen verf. Dit type verf heeft een dubbele functie. Enerzijds zal het ervoor zorgen dat er geen vocht van buitenaf in de muur kan komen. Door neerslag van buitenaf tegen te houden, voorkom je dat doorslaand vocht voor vochtproblemen kan zorgen, ook op de binnenmuren.

Anderzijds zal dampopen verf er ook voor zorgen dat vocht dat reeds in de muren zit, toch uit de muren kan ontsnappen. Ook deze eigenschap kan vochtproblemen voorkomen. Vooral wanneer de muur geïsoleerd is, is het belangrijk om te kiezen voor een dampopen verf. Vocht dat niet uit de muur kan ontsnappen, zal zich opstapelen in de isolatielaag, waardoor die z’n functie grotendeels verliest.

Er zijn verschillende soorten dampopen verf te verkrijgen in de speciaalzaak. Maar in dit geval raden we zeker aan om te kiezen voor een kwalitatievere verf op basis van silicaat of siloxaan.

Kaleiverf

Naast het verven van je gevel met dampopen verf kan je er ook voor kiezen om je gevel te schilderen met kalkpleister. Je gevel kaleien heeft ongeveer dezelfde voordelen als het schilderen van je gevel met dampopen verf. Ook kaleiverf is dampopen, en doet je gevel ademen. Het laat vocht uit de muur ontsnappen, en blokkeert vocht van buitenaf.

Maar daarnaast heeft kaleien ook nog een aantal andere voordelen. Zo is kaleiverf ideaal wanneer je oneffenheden of beschadigingen wil camoufleren. Kaleien wordt daarom vaak toegepast bij het restaureren van oude en beschadigde gevels.

Maar er wordt ook vaak voor kaleiverf gekozen om esthetische redenen. Zo heeft een gekaleide gevel een hele authentieke en rustieke uitstraling, die perfect past bij landelijke woningen.

Kaleiverf op de gevel gaat zo’n 5 à 10 jaar mee. Nadien moet de gevel opnieuw bepleisterd worden.

Ontdek hoe je te werk gaat bij het kaleien van een gevel.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Gevel reinigen, renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een gevelwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwde of herstelde gevel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele gevelwerker?

Vergelijk prijzen van professionele gevelwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Laat je gevel reinigen, renoveren of herstellen door professionals. Zij leveren een gevel af die de uitstraling van je woning naar een hoger niveau tilt. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
gevelwerkers

aanvraag starten


gevel schilderen © Shutterstock - Je gevel schilderen geeft je woning meteen een frisse look.

Gevel schilderen: stappenplan

Een gevel verven doe je niet onbesuisd. Je moet te werk gaan volgens een vooraf uitgekiend stappenplan. Zoniet zal het resultaat van je schilderwerken ondermaats zijn.

Zoals steeds begin je met een goede voorbereiding.

De voorbereiding

Schilderen kan je pas doen op een gereinigde gevel in goede staat. Als voorbereiding moet je dus eerst de gevel reinigen en herstellen. Is er teveel vuiligheid op de gevel, dan zal de verf zich niet goed kunnen hechten.

Om de gevel te reinigen heb je verschillende mogelijkheden. De gevelreinigingsmethode die je moet volgen hangt af van het type gevel, maar ook van de mate van vervuiling. Is er slechts milde vervuiling, dan volstaat het om de gevel te reinigen met wat water en een neutraal reinigingsmiddel. Een hogedrukreiniger kan, maar let goed op dat je de voegen niet beschadigt.

Is de vervuiling hardnekkiger, dan is een professionele gevelreiniging nodig. Kies is dat geval bv. voor stoomreinigen of nevelstralen. In het slechtste geval kan je ook kiezen voor zandstralen.

Lees hier meer over de verschillende methoden van gevelreiniging.

Is de gevel beschadigd, dan moet deze ook eerst hersteld worden. Bij oudere gevels gaat het vaak om loszittende verflagen of voegen. Loszittende verflagen moeten eerst verwijderd worden, terwijl loszittende voegen hersteld moeten worden.

Let ook op zoutaanslag of groene aanslag op de gevel. Zoutaanslag op de gevel kan je verwijderen met behulp van een harde borstel. Voor het verwijderen van groene aanslag kan je verdund bleekwater gebruiken. Laat dit bleekwater enkele uren intrekken en verwijder vervolgens met een harde borstel.

Belangrijk is ook om te controleren of de gevel geen vochtproblemen heeft. Indien dit zo is, dan moeten deze eerst worden aangepakt. Zoniet kan de nieuwe verflaag gaan afbladeren.

De ondergrond prepareren

Wanneer de gevel volledig hersteld en gereinigd is, kan je overgaan naar de volgende stap. Net als bij andere schilderwerken is het ook hier soms noodzakelijk om eerst een primer aan te brengen. Of je die primer moet aanbrengen, hangt af van de ondergrond.

Heb je een bakstenen muur die nog nooit is geschilderd, dan is een primer noodzakelijk. Bij al geverfde gevels in goede staat, is een primer niet echt noodzakelijk.

Is de bestaande verflaag niet meer in goede staat, dan kan je best een nieuwe primerlaag aanbrengen. Dat is bv. het geval wanneer de verflaag verpoederd is. Wrijf met je hand over de verflaag, en als je ziet dat er verfresten aan je hand blijven plakken, dan is ie verpoederd.

De gevel verven

Tot slot kan je overgaan tot het aanbrengen van de nieuwe verflaag. Hier maak je een onderscheid tussen een al geverfde muur en een gemetselde muur.

Indien het gaat over een nieuwe gemetselde muur, dan wacht je best een jaar met verven. Een nieuwe gemetselde muur bevat namelijk nog veel bouwvocht. Geef de muur dus eerst de kans om goed op te drogen, vooraleer je een verflaag aanbrengt.

Is de muur al eens geverfd geweest in het verleden, dan moet je eerst kijken naar de staat van de verflaag. Is deze nog in goede staat, dan kan je deze meteen overschilderen. Is de verf ondertussen al poederig geworden, breng dan eerst een nieuwe fixeerlaag aan.

Ook een crepi gevel is makkelijk te overschilderen. Maar de crepi moet nog voldoende draagkrachtig zijn. Is dit niet het geval, dan breng je ook hier eerst een fixeerlaag aan.

gevel schilderen © Shutterstock - Je gevel schilderen geeft je woning meteen een frisse look.

Welke materialen gebruiken bij het schilderen van je gevel?

gevel schilderen © Shutterstock - Professionele schilders hebben vaak gespecialiseerde werktuigen ter beschikking om hun schilderwerken uit te voeren.

Voor het schilderen van de gevel gebruik je best degelijke materialen. Deze kosten misschien iets meer, maar ze zijn wel aangenamer om mee te werken.

Voor ongelijke oppervlakten, zoals de gevel, kan je best een vachtroller met lang haren gebruiken. Met de lange haren bereik je beter de dieperliggende delen van de gevel, zoals de voegen. Daarnaast is ook een blokkwast zeker nuttig, voor de plaatsen die moeilijker bereikbaar zijn met de vachtroller.

Wil je de gevel kaleien, dan doe je dit best met een blokkwast.

Wat is de prijs per m² voor het schilderen van een gevel?

De prijs voor het laten schilderen van je gevel hangt af van een aantal factoren. De oppervlakte van je gevel is uiteraard een belangrijke factor. Daarnaast speelt ook de verfsoort en de ondergrond van je gevel een rol.

Voor het laten schilderen van je gevel betaal je een prijs die schommelt tussen de 20 en de 40 euro per m².

Voor het laten schilderen van je gevel betaal je een prijs die schommelt tussen de 20 en de 40 euro per m². In deze prijs zit het aanbrengen van één primerlaag en twee afwerkingslagen vervat.

Hou er rekening mee dat er soms nog voorbereidingswerken nodig zijn. In dit artikel gaven we aan dat een gevel goed gereinigd moet zijn, en zich ook in goede staat moet bevinden. Moet je eerst nog herstellingswerken uitvoeren aan je gevel, dan kan dit de prijs uiteraard nog verhogen.

Aarzel niet om een beroep te doen op een professionele schilder. De gevel zelf schilderen kan dan wel goedkoper zijn, een professionele schilder kan je het nodige advies geven. Hij weet of een gevel nog in goede staat is, en weet welke verfsoorten het meest geschikt zijn in jouw geval.

Gratis offertes voor het uitvoeren van gevelwerken

Voel je je niet zeker over je eigen schilderskunsten? Aarzel niet om een professionele schilder te contacteren. Benieuwd hoeveel zo'n schilder kost? Vraag gratis meerdere offertes aan via onderstaand formulier. Vergelijk de offertes aandachtig. Je kan er tot honderden euro's mee besparen.

Alle offertes die je ontvangt zijn volledig gratis en vrijblijvend.


gevelwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Gevelbekleding: het complete overzicht
Gevelwerken in uw buurt
Offertes voor gevelwerken