×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gevel-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Aluminium gevelbekleding: Wat zijn de voordelen en de prijs?

Aluminium gevelbekleding heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Aluminium heeft een hele moderne en strakke look, en dat past perfect bij hedendaagse woningen.

Maar naast de esthetische troeven heeft aluminium ook nog een aantal functionele voordelen. Hoog tijd dus om aluminium gevelbekleding eens in de spotlight te zetten. Wat zijn juist die voordelen van aluminium gevelbekleding? Wat zijn de mogelijke uitvoeringen en afwerkingen? En hoeveel kost het om aluminium gevelbekleding op de gevel aan te brengen?

In dit artikel:

Waar wordt aluminium gevelbekleding toegepast?

Aluminium gevelbekleding had lange tijd een heel industrieel karakter. Het werd dan ook lange tijd vooral bij bedrijfspanden toegepast.

Maar de jongste jaren duikt aluminium gevelbekleding ook op bij woonhuizen. Gewone particulieren hebben duidelijk de voordelen van dit type gevelbekleding ontdekt.

Aluminium gevelplaten worden vaak gebruikt bij moderne woningen. Dit type gevelbekleding geeft je woning immers een heel strakke en moderne uitstraling. Bovendien heb je veel mogelijkheden op vlak van design, door de vele uitvoeringen en afwerkingen.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Gevel reinigen, renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een gevelwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwde of herstelde gevel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele gevelwerker?

Vergelijk prijzen van professionele gevelwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Laat je gevel reinigen, renoveren of herstellen door professionals. Zij leveren een gevel af die de uitstraling van je woning naar een hoger niveau tilt. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
gevelwerkers

aanvraag starten
aluminium gevelbekleding © Shutterstock - Een moderne woning met aluminium gevelelementen.

Hoe wordt een aluminium gevel opgebouwd?

Aluminium gevelbekleding bestaat uit aluminium platen die op een onderliggende draagstructuur worden aangebracht. Deze onderliggende draagstructuur bestaat uit hout of metaal, en wordt tegen de bestaande gevel vastgemaakt.

Deze opbouw heeft een aantal interessante voordelen. De onderliggende structuur biedt namelijk de nodige ventilatie achter de gevelbekleding. Deze ventilatie zorgt ervoor dat een vochtige gevel makkelijker kan drogen, en dat regenwater zich geen weg kan banen naar de oude gevel.

De ruimte tussen de oude gevel en de nieuwe gevelbekleding wordt vaak ook gedeeltelijk opgevuld met een isolatielaag. Hierdoor wordt de woning beter geïsoleerd, maar blijft er toch nog een luchtspouw om voor de nodige ventilatie te zorgen.

De aluminium platen zelf kunnen op verschillende manieren op de draagstructuur worden bevestigd. Zo kan je kiezen uit een schroefsysteem, een haaksysteem of een kliksysteem. Deze systemen hebben als voordeel dat de bevestiging onzichtbaar kan verlopen. Ook verlijmen is een mogelijkheid.

aluminium gevelbekleding © Shutterstock - De aluminium gevelbekleding wordt doorgaans op een onderliggende draagstructuur aangebracht.

Wat zijn de voordelen en nadelen van aluminium gevelbekleding?

Een gevelbekleding in aluminium biedt een aantal interessante voordelen. Maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden.

Voordelen van aluminium gevelbekleding

aluminium gevelbekleding © Shutterstock - Een moderne woning met aluminium gevelelementen.

+ Aluminium gevelbekleding wordt vaak gekozen omwille van z’n strakke en moderne looks. Een geschikte gevelbekleding indien je je woning een hedendaagse uitstraling wil geven.

+ Aluminium is een heel sterk materiaal. Het is bestand tegen allerlei weersomstandigheden, zoals felle windstoten, vochtig weer of UV-stralen. Is er toch schade, bv. door hagelbollen, dan zijn afzonderlijke gevelplaten makkelijk te vervangen.

+ Aluminium is ook een heel duurzaam materiaal. Het rot niet, het roest niet, en het trekt niet krom. Je gevelbekleding haalt makkelijk een levensduur van 75 jaar.

+ Ook de plaatsing van aluminium gevelbekleding verloopt heel makkelijk. Aluminium gevelplaten zijn heel licht van gewicht, en makkelijk op hun plaats te monteren. De belasting op de bestaande gevel en de onderliggende draagstructuur is miniem.

+ Verderop in dit artikel kan je ontdekken dat aluminium gevelplaten te verkrijgen zijn in verschillende vormen, kleuren en profielen. Ook heb je heel wat keuze op vlak van afwerking.

+ Aluminium gevelbekleding is heel onderhoudsvriendelijk. Het wordt nauwelijks vuil. Reinigen doe je best enkele keertjes per jaar met water en een neutraal reinigingsmiddel. Zo blijft je gevel als nieuw.

Nadelen van aluminium gevelbekleding

Het productieproces van aluminium is niet echt milieuvriendelijk te noemen, al is dit de laatste jaren sterk verbeterd. Toch zijn er nog steeds soorten gevelbekleding op de markt die veel ecologischer zijn.

Het milieu-onvriendelijke karakter van aluminium komt ook van het feit dat aluminium moeilijk te recycleren is. Maar ook hier zijn de laatste jaren sterke stappen vooruit gezet.

Mogelijke uitvoeringen van aluminium gevelbekleding

Aluminium gevelplaten zijn te verkrijgen in verschillende uitvoeringen. Vooral op vlak van profielen heb je heel wat keuze. Dit zijn de meest voorkomende profielen.

Vlak profiel

Deze aluminium gevelplaten zijn volledig vlak. Je kan deze kiezen indien je een egale en strakke gevelbekleding wil.

Geribbeld profiel

Met gevelplaten met een geribbeld profiel creëer je een gevelbekleding dat de hele dag door voor een mooi schouwspel van lijnen en schaduwen zorgt.

Blokprofiel

Ook bij gevelplaten met een blokprofiel kan je voor een mooi lijnen- en schaduwspel zorgen. In tegenstelling tot bij het geribbeld profiel, dat de looks heeft van lamellen, zijn de profielen bij de geblokte gevelplaten dikker. Hierdoor zijn de schaduwen ook meer uitgesproken.

Trapezium profiel

Tot slot kan je ook nog kiezen voor platen met een trapezium profiel. Dit profiel lijkt op het blokprofiel, maar in dit geval is er één schuine zijde.

Mogelijke afwerkingen

Aluminium gevelplaten kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt. Je kan ze onbehandeld tegen de gevel plaatsen, maar interessanter is om ze nog een bijkomende beschermlaag te geven.

Zo wordt er doorgaans nog een poederlak op de gevelplaten aangebracht. Deze poederlak beschermt de platen tegen de UV-stralen van de zon. Bovendien maakt het de platen ook kleurvast.

De poederlak is aan te brengen in zowat alle mogelijke RAL-kleuren. Op die manier bepaalt de poederlak dus ook het uiterlijk van je gevelplaten. Je kan de hele platen in één enkele kleur laten lakken, maar je kan ook heel creatief zijn. Zo is het mogelijk om enkel de profielen een bepaalde kleur te geven.

Naast kleuren is het ook mogelijk om de gevelplaten een bepaalde print te geven. Houtprint is bijvoorbeeld heel populair. Het geeft je platen de warme uitstraling van houten gevelbekleding.

Daarnaast is het ook gebruikelijk om aluminium gevelplaten te anodiseren. Door een oxidelaag op de gevelplaten aan te brengen, beschermt men de platen tegen corrosie.

aluminium gevelbekleding © Shutterstock - Naast gevelplaten kan een woning ook afgewerkt worden met andere soorten aluminium gevelelementen.

Wat is de prijs van aluminium gevelbekleding?

Voor het aanbrengen van aluminium gevelbekleding mag je rekenen op een prijs die schommelt tussen de 100 en de 200 euro per m².

De prijs voor het laten aanbrengen van aluminium gevelbekleding is onder andere afhankelijk van de totale oppervlakte van de gevel, maar ook van de gewenste uitvoering en afwerking.

Voor het aanbrengen van aluminium gevelbekleding mag je rekenen op een prijs die schommelt tussen de 100 en de 200 euro per m². Deze prijs is inclusief BTW en plaatsing.

Hoeveel je exact betaalt voor de plaatsing van je gevelbekleding hangt af van vakman tot vakman. Aarzel niet om offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen, en hun prijzen te vergelijken. Je kan bovendien ook advies krijgen, en hun werkwijze vergelijken.

Gratis offertes voor het plaatsen van gevelbekleding

Met aluminium gevelbekleding geef je je woning of bedrijf een moderne look. Benieuwd naar de prijs voor het laten aanbrengen van gevelbekleding? Via onderstaand offerteformulier vraag je meteen meerdere prijzen op van diverse specialisten in jouw regio. Vergelijk de offertes goed, want je kan er tot wel 35% mee besparen op de kostprijs.

De offertes die je ontvangt zijn gratis en volledig vrijblijvend.


gevelwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Gevelbekleding: het complete overzicht
Gevelwerken in uw buurt
Offertes voor gevelwerken