×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gevel-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gevel bekleden met HPL platen: hoe begin je eraan?

Wil je je gevel een nieuwe bekleding geven? Dan kan je kiezen uit een heleboel mogelijkheden. Een moderne en weersbestendige gevelbekleding die de laatste jaren sterk aan populariteit wint, is HPL. Met HPL kies je voor een sterke en vormvaste gevelbekleding, die bovendien ook onderhoudsvriendelijk is.

Wat is HPL juist? Wat zijn de voordelen en nadelen van dit type gevelbekleding? En hoe wordt het gemonteerd?

In dit artikel:

Wat is HPL?

HPL is de afkorting voor High Pressure Laminate. En deze naam dekt al grotendeels de lading. Het is laminaat dat onder hoge druk wordt samengeperst tot platen.

HPL-platen worden ook wel eens volkernplaten genoemd. Ze bestaan uit meerdere lagen van papier en houtvezel. Deze lagen worden samen met een bindmiddel van kunsthars onder hoge druk en hoge temperatuur samengeperst, waardoor een harde en vormvaste plaat ontstaat. De platen worden nadien nog voorzien van een slijtvaste en krasvrije toplaag uit melamine.

Dankzij dit speciale productieproces hebben HPL platen enkele unieke eigenschappen die ze heel geschikt maken als gevelbekleding. Zo is een HPL plaat heel hard en duurzaam, en is het ongevoelig voor UV-stralen en neerslag. Ideaal dus voor buitentoepassingen

Naast gevelbekleding wordt HPL ook nog gebruikt voor andere toepassingen. Zo worden HPL platen ook wel eens ingezet voor garagepoorten, dakkapellen en dakoversteken.

HPL platen hebben een heel moderne uitstraling, waardoor ze vaak gekozen worden bij moderne woningen. Ze zijn bovendien te verkrijgen in heel wat verschillende kleuren, waardoor je zelf een grote invloed hebt op het uitzicht van je gevelbekleding.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Gevel reinigen, renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een gevelwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwde of herstelde gevel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele gevelwerker?

Vergelijk prijzen van professionele gevelwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Laat je gevel reinigen, renoveren of herstellen door professionals. Zij leveren een gevel af die de uitstraling van je woning naar een hoger niveau tilt. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
gevelwerkers

aanvraag starten


hpl gevelbekleding © Shutterstock - HPL gevelbekleding ziet er strak uit, en geeft een woning vaak een moderne look mee.

Wat zijn de voordelen en nadelen van HPL gevelbekleding?

HPL heeft als gevelbekleding enkele belangrijke troeven. Dit is een overzicht van de vele voordelen (en nadelen) van HPL.

Voordelen van HPL

+ HPL platen hebben een zeer harde kern, waardoor de platen zeer duurzaam zijn. HPL gevelbekleding heeft hierdoor een lange levensduur.

+ HPL is naast duurzaam ook heel onderhoudsvriendelijk en slijtvast. Ook hier is dit dankzij de zeer harde kern van de platen.

+ HPL platen zijn uitstekend geschikt voor buitentoepassingen, omdat ze bestand zijn tegen allerlei weersinvloeden. Dankzij de ondoordringbare harde kern zijn ze ongevoelig voor UV-stralen en neerslag.

+ HPL platen zijn niet enkel weersbestendig, maar ook krasbestendig.

+ Ook qua veiligheid hebben HPL platen enkele belangrijke troeven. Zo zijn HPL platen brandvertragend. Bovendien kunnen ze van een speciale coating voorzien worden, waardoor ze nagenoeg helemaal vuurbestendig zijn.

+ HPL platen zijn schimmelwerend.

+ Tot slot hebben HPL platen ook enkele esthetische troeven. Zo hebben de platen een mooie en moderne uitstraling, en zijn ze ook beschikbaar in verschillende kleuren.

Nadelen van HPL

Omwille van hun harde kern zijn HPL platen erg zwaar, en zijn ze ook moeilijk te bewerken. Het is wel degelijk mogelijk om de platen te bewerken, maar hiervoor heb je wel speciaal gereedschap nodig.

HPL wordt wel eens gekozen omwille van hun houtlook. Maar de vergelijking met hout gaat maar tot op een bepaald niveau. HPL platen zijn wel degelijk van hout te onderscheiden.

HPL is een vrij dure gevelbekleding, zeker in vergelijking met de alternatieven.

Hoe worden HPL platen gemonteerd?

HPL platen kunnen op verschillende manieren op de gevel worden gemonteerd. Maar in de meeste gevallen wordt gekozen voor bevestiging via schroeven of lijm.

Bij het aanbrengen van de platen moet je er rekening mee houden dat de platen kunnen uitzetten of inkrimpen als gevolg van temperatuurschommelingen. Hierdoor moet je steeds een kleine speling houden tussen de platen.

Net als bij andere soorten gevelbekleding laat je ook bij HPL best een kleine ruimte achter de platen, om voor een goede ventilatie te zorgen. De ventilatie zal ervoor zorgen dat er geen verrotting of schimmel optreedt. Om de gevelbekleding goed te kunnen ventileren, worden de HPL platen steeds op een speciale constructie aangebracht. Dit kan bv. een constructie uit aluminium of hout zijn.

Hoe HPL gevelbekleding onderhouden?

Bij het overlopen van de voordelen gaven we al aan dat HPL gevelbekleding heel onderhoudsvriendelijk is. HPL heeft een speciale toplaag, waardoor de platen bestand zijn tegen UV-stralen en neerslag. Bovendien kan vuil en mos zich niet hechten op de platen.

HPL platen reinigen kan eenvoudig met wat water en een mild reinigingsmiddel. Eventueel kan je ook een hogedrukreiniger gebruiken indien het vuil iets hardnekkiger is.

Wat is de prijs van HPL gevelbekleding?

De prijs die je betaalt voor HPL gevelbekleding schommelt al naargelang verschillende factoren.

Een eerste factor die een rol speelt is de behandeling die de plaat heeft gekregen. Standaard HPL platen kunnen immers na het productieproces nog een speciale coating krijgen, waardoor ze nog betere eigenschappen krijgen. Zo worden veel HPL platen behandeld met een brandwerende coating. Uiteraard zal dat de prijs doen toenemen.

Daarnaast speelt ook de constructie van de gevelbekleding een rol. Zo heb je verschillende mogelijkheden op vlak van onderconstructie. Kies je voor een constructie uit aluminium, dan zal dit doorgaans duurder zijn dan een constructie uit hout.

Ook de manier van bevestigen speelt een rol in de prijs. Zo is verlijmen iets duurder dan bevestiging via schroeven.

Tot slot kan je er ook voor kiezen om het plaatsen van een nieuwe gevelbekleding te combineren met het aanbrengen van gevelisolatie. Combineren is interessant, omdat je dan slechts één keer werken hoeft uit te voeren. Bovendien verhoogt het plaatsen van isolatie het algemene wooncomfort. Uiteraard zal het plaatsen van isolatie wel de totaalprijs verhogen.

Ontdek hoe je te werk gaat bij het plaatsen van gevelisolatie.

Afhankelijk van jouw specifieke project zal de prijs van gevelbekleding schommelen tussen de 100 en de 150 euro per m², plaatsing inbegrepen. Wil je graag een prijs op maat ontvangen? Aarzel niet om offertes aan te vragen bij verschillende specialisten, en hun prijzen te vergelijken. Bovendien krijg je van deze specialisten het nodige advies.

Gratis offertes voor het plaatsen van gevelbekleding

Met HPL platen krijgt je gevel een mooie en moderne uitstraling. Bovendien is HPL heel onderhoudsvriendelijk. Wel laat je de HPL platen best monteren door een professionele vakman.

Benieuwd hoeveel zo'n vakman kost? Vraag meteen gratis offertes aan bij meerdere specialisten in je regio, en vergelijk hun prijzen.

Alle offertes zijn gratis en volledig vrijblijvend.


gevelwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Gevelbekleding: het complete overzicht
Gevelwerken in uw buurt
Offertes voor gevelwerken