×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gevel-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gevel bekleden met steenstrips: voordelen, werkwijze, prijs

Eén van de vragen die zich stellen bij een grondige gevelrenovatie, is het type gevelbekleding dat je wil plaatsen. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden. Maar één van de meest populaire soorten gevelbekleding is ongetwijfeld steenstrips. Steenstrips voor buiten zijn makkelijk aan te brengen op de gevel, en dit op verschillende oppervlakten.

Laten we eens kijken naar de vele voordelen van steenstrips, hoe je ze kan aanbrengen, en wat de prijs per vierkante meter is.

In dit artikel:

Wat zijn de voordelen van steenstrips?

Er zijn verschillende redenen waarom steenstrips een populair type gevelbekleding zijn. Hieronder zijn een aantal interessante voordelen van steenstrips.

steenstrips © Shutterstock - Met steenstrips kies je voor een gevelbekleding met vele voordelen, zoals de makkelijke plaatsing en de vele mogelijkheden.

+ Steenstrips zijn een heel makkelijk type gevelbekleding om te plaatsen. Ze zijn makkelijk op maat te versnijden, en makkelijk aan te brengen. Hierdoor verloopt het hele plaatsingsproces heel snel, en kan je ook snel genieten van je nieuwe gevel.

+ Steenstrips kunnen rechtstreeks op de gevel aangebracht worden. Maar het is ook mogelijk om de steenstrips rechtstreeks op gevelisolatie aan te brengen. Moesten je muren dus nog niet geïsoleerd zijn, dan is een gevelrenovatie met steenstrips de ideale gelegenheid om gevelisolatie te plaatsen. Door deze combinatie toe te passen, verbetert niet enkel het uitzicht van je gevel, maar verhoog je ook het wooncomfort.

+ Steenstrips worden vaak gemaakt van echte bakstenen, die dunner worden verzaagd. Hierdoor heeft je gevel met steenstrips het optisch effect van een volwaardige bakstenen muur, en blijft je woning z’n authentieke karakter behouden. Ook op de hoeken zie je trouwens het verschil niet, want de steenstrips op de hoeken worden op een speciale manier verzaagd.

+ Net omdat steenstrips een dunnere variant zijn van bakstenen, zal je een beetje ruimte kunnen besparen dankzij de gevelrenovatie. Steenstrips zijn doorgaans slechts 2 centimeter dik, maar er zijn ook dikkere varianten.

+ We hebben het al enkele keren gehad over steenstrips op basis van baksteen, maar er zijn nog heel wat andere materialen en formaten. Zo kan je ook steenstrips krijgen in de vorm van beton, natuursteen, kunststof, gips of siersteen. Net omwille van de vele mogelijkheden op vlak van materialen, worden steenstrips niet enkel gebruikt voor het bekleden van gevels, maar bijvoorbeeld ook als sierstrips voor wandbekleding.

steenstrips baksteen © Shutterstock - Steenstrips met de looks van echte baksteen zijn ongetwijfeld één van de meest populaire toepassingen.

Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Gevel reinigen, renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een gevelwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwde of herstelde gevel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele gevelwerker?

Vergelijk prijzen van professionele gevelwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Laat je gevel reinigen, renoveren of herstellen door professionals. Zij leveren een gevel af die de uitstraling van je woning naar een hoger niveau tilt. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
gevelwerkers

aanvraag starten


natuursteen steenstrips © Shutterstock - Ook steenstrips uit natuursteen zijn heel populair als gevelbekleding, en makkelijk te combineren met andere soorten gevelbekleding.

Hoe worden steenstrips geplaatst op de gevel?

Steenstrips aanbrengen op de gevel verloopt dus vrij makkelijk. Maar hoe gaat het precies in z’n werk?

Als eerste stap is een goede voorbereiding noodzakelijk. Steenstrips mogen enkel worden geplaatst op een gevel die in goede staat is. Indien je oude gevel schade vertoont, dan moet dit eerst worden hersteld.

Nadien kunnen de steenstrips op de gevel worden aangebracht. Dit gebeurt met behulp van speciale lijm. Om ervoor te zorgen dat de steenstrips netjes waterpas worden aangebracht, kan je gebruik maken van houten profielen met daartussen een metselkoord. Na het lijmen worden de steenstrips nog gevoegd met voegmortel.

Hierboven beschreven we de meest eenvoudige werkwijze. Maar er kunnen nog andere werkzaamheden bij te pas komen, afhankelijk van de situatie.

Steenstrips bij gevels zonder spouw

Indien je gevel geen spouw heeft, dan moet je isolatieplaten op de gevel zelf aanbrengen. Deze kan je rechtstreeks op de gevel aanbrengen met behulp van vijzen.

Bovenop de isolatieplaten kunnen de steenstrips rechtstreeks aangebracht worden.

Steenstrips bij gevels met spouw

Wil je steenstrips plaatsen op een gevel met een spouw? Dan kan de gevelrenovatie de ideale gelegenheid zijn om de spouw alsnog te vullen, indien dat nog niet het geval is. Wat spouwmuurisolatie betreft, heb je de keuze uit verschillende materialen. Zo kan je kiezen voor inblaaswol, EPS korrels of PUR-schuim.

Indien je de spouw niet wil opvullen, bijvoorbeeld omdat het niet in je budget past, dan kan je er ook voor kiezen om de spouw volledige luchtdicht te maken. Dit isoleert namelijk ook goed. In dat geval moet je de kieren en gaten in de gevel volledig dicht maken. Zo voorkom je dat de lucht in de spouw gaat circuleren, en dat het isolerend vermogen verdwijnt.

Isolatie aanbrengen na verwijderen buitenmuur

Deze laatste methode is de meest ingrijpende methode, en vooral geschikt wanneer je je gevel uitstekend wil isoleren. In deze methode zal je het buitenste spouwblad verwijderen, en vervolgens gevelisolatie aanbrengen op het binnenste spouwblad. Bovenop deze gevelisolatie worden dan de steenstrips aangebracht.

Deze methode is dus vrij drastisch, maar heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo wordt je gevel zeer goed geïsoleerd. Bovendien neemt de breedte van je gevel niet toe, aangezien je een deel van de gevel verwijdert, en vervangt door gevelisolatie.

steenstrips terras © Shutterstock - Ook op je terras kan een buitenmuur bekleed met steenstrips een heuse blikvanger zijn.

Wat is de prijs van een gevelrenovatie met steenstrips?

De prijs voor het laten uitvoeren van een gevelrenovatie met steenstrips hangt af van verschillende factoren. Zo zal de staat van je oude gevel al een invloed uitoefenen op de totale kostprijs. Zoals we gezien hebben, kunnen steenstrips enkel worden aangebracht op een gevel die in goede staat is. Moeten er bij jouw gevel vooraf nog herstellingswerken worden uitgevoerd, dan zal dit uiteraard de prijs opdrijven.

Ook de oppervlakte en de bereikbaarheid van je gevel zullen een rol spelen in het bepalen van de prijs. Tot slot moet je ook rekening houden met het al dan niet aanbrengen van gevelisolatie.

Voor het plaatsen van steenstrips zonder isolatie, betaal je bij een vakman een gemiddelde prijs tussen de 150 en de 200 euro per m². Wil je het plaatsen van steenstrips combineren met het aanbrengen van isolatie, dan mag je je verwachten aan prijzen rond de 200 à 250 euro per m².

Om een prijs op maat te kennen, is het verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen in je buurt, en hun prijzen te vergelijken. Je hebt zo niet alleen een beter beeld van de prijs, de vakmannen kunnen je ook bijstaan met advies op maat.

Gratis offertes voor het plaatsen van steenstrips

Benieuwd hoeveel je betaalt voor het laten bekleden van je gevel met steenstrips? Wees verstandig, en vraag offertes aan bij meerdere specialisten in je buurt. Op die manier kan je prijzen vergelijken, en weet je zeker dat je nooit teveel betaalt voor de werken. Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier.

Elke offerte is 100% gratis en zonder enige aankoopverplichting.


gevelwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Gevelbekleding: het complete overzicht
Gevelwerken in uw buurt
Offertes voor gevelwerken