×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gevel-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Spuitkurk gevelbekleding: snel, makkelijk en milieuvriendelijk

Om je gevel te bekleden, heb je verschillende mogelijkheden. Eén van de populairste opties is ongetwijfeld gevelbekleding met spuitkurk. Je gevel bekleden met gespoten kurk biedt tal van mooie voordelen.

Laten we deze voordelen eens ontdekken. Wat is spuitkurk juist? Hoe breng je het aan op de gevel? En wat is de prijs voor het aanbrengen van spuitkurk op de gevel?

In dit artikel:

Wat is spuitkurk?

spuitkurk © Shutterstock - Spuitkurk is een soort gevelbekleding dat wordt gemaakt op basis van acrylhars en kurkgranulaat.

Spuitkurk is een soort gevelbekleding dat wordt gemaakt op basis van acrylhars en kurkgranulaat. Dit mengsel wordt op de gevel gespoten, waardoor je een hele decoratieve gevelbekleding krijgt. Meestal worden er meerdere lagen gespoten, om een beter resultaat te krijgen. In de meeste gevallen zijn twee lagen voldoende. Soms zijn meer lagen noodzakelijk.

Spuitkurk is beschikbaar in verschillende korrelgroottes en kleuren. Dit betekent dat je als consument een ruime keuze hebt, en dat je een grote invloed kan uitoefenen op het uitzicht van je nieuwe gevel.

Niet alleen op esthetisch vlak is spuitkurk een heel interessant type gevelbekleding. Ook op functioneel vlak heeft spuitkurk enkele interessante voordelen. Zo heeft gespoten kurk zeer goede isolerende eigenschappen, waardoor het je woning beschermt tegen koude en vocht.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Gevel reinigen, renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een gevelwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwde of herstelde gevel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele gevelwerker?

Vergelijk prijzen van professionele gevelwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Laat je gevel reinigen, renoveren of herstellen door professionals. Zij leveren een gevel af die de uitstraling van je woning naar een hoger niveau tilt. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
gevelwerkers

aanvraag starten


spuitkurk gevelbekleding © Shutterstock - Spuitkurk is een hele mooie en decoratieve gevelbekleding, met ook heel wat functionele voordellen.

Isolerende eigenschappen van kurk

Spuitkurk is een type gevelbekleding met zeer goede thermisch isolerende eigenschappen. Spuitkurk wordt gemaakt op basis van kurk, een materiaal dat wel vaker gebruikt wordt als isolatiemateriaal. Zo wordt kurk vaak gebruikt voor het isoleren van zolders, plafonds en kelders, maar ook voor het isoleren van binnenmuren.

De isolatiewaarde van spuitkurk hangt vooral af van hoeveel lagen je juist aanbrengt. Hoe dikker de laag, hoe hoger de isolatiewaarde. Doorgaans brengt men twee lagen aan, van elk zo’n 3 à 4 millimeter dik. Maar het is perfect mogelijk om meerdere lagen aan te brengen.

Maar zelfs met meerdere lagen is de isolatiewaarde van spuitkurk veel lager dan die van een isolatieplaat met een dikte van enkele centimeters. Indien het de bedoeling is om een volwaardige gevelisolatielaag aan te brengen, dan kies je dus ook best voor echte gevelisolatie.

Ontdek hoe je te werk gaat bij het plaatsen van gevelisolatie.

Naast een isolerende werking heeft spuitkurk trouwens ook een vochtregulerende werking. Zo is een gevel behandeld met spuitkurk een waterdichte maar dampopen gevel. Dit betekent dat het vocht van buitenaf tegenhoudt, maar de vochtige lucht van binnenin de woning naar buiten laat ontsnappen. Het is met andere woorden een gevelbekleding die de woning laat ‘ademen’.

Kleuren en korrelgroottes

Indien je ervoor kiest om je gevel te bekleden met spuitkurk, dan kan je kiezen uit een brede waaier aan kleuren en korrelgroottes. Je hebt dus heel veel invloed op hoe je gevel er later zal uitzien.

Qua kleur heb je heel veel keuze, al kiezen de meeste mensen nog steeds voor zachte en onopvallende tinten. Welke kleur jij best kiest hangt voor een deel ook af van je persoonlijke voorkeur.

Wat de korrelgrootte betreft, kiest men vaak voor standaard middel-grove korrel. Dit geeft immers het mooiste effect. Maar uiteraard zijn ook hier andere opties mogelijk.

Naast kleur en korrelgrootte zijn er nog andere mogelijkheden om je gevel met gespoten kurk er uniek te laten uitzien. Zo kan je ervoor kiezen om de spuitkurk rechtstreeks op een bakstenen muur aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de structuur van de stenen nog zichtbaar blijft.

Een andere mogelijkheid is om eerst een cementeringslaag aan te brengen, vooraleer je de gespoten kurk aanbrengt. Hierdoor krijg je net een heel egale look, die vergelijkbaar is met crepi.

Milieuvriendelijkheid

Een laatste veel geprezen eigenschap van spuitkurk is z’n milieuvriendelijkheid. Spuitkurk wordt gemaakt op basis van natuurlijke en nagroeibare producten. De kurk die wordt gebruikt, is vaak afkomstig van Portugese kurkeiken. Dit zijn grote en stevige bomen die makkelijk 100 jaar kunnen worden. Om de kurk van de kurkeiken te verkrijgen, hoeven de bomen niet gekapt te worden. De kurkschors wordt gewoon van de boom verwijderd, waarna deze schors na enkele jaren teruggroeit.

Bovendien bestaat het bindmiddel uit een acrylaathars op basis van water. In sommige gevallen worden ook nog plantaardige oliën toegevoegd. Alle producten in het mengsel zijn dus onschadelijk voor het milieu, en bovendien vergt de productie ervan een minimum aan energie.

spuitkurk gevel © Shutterstock - Afhankelijk van de afwerking kan je een heel landelijke of net heel moderne en strakke uitstraling bekomen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van spuitkurk op de gevel?

Kiezen voor spuitkurk als gevelbekleding heeft tal van voordelen. Maar er zijn ook enkele nadelen aan spuitkurk. Een overzicht.

Voordelen van spuitkurk op de gevel

spuitkurk aanbrengen © Shutterstock - Spuitkurk kan makkelijk op verschillende ondergronden worden aangebracht met een speciale spuit.

+ Spuitkurk wordt gemaakt op basis van acrylhars en kurkgranulaat. Dit zijn natuurlijke producten, wat van spuitkurk een heel milieuvriendelijk product maakt.

+ Spuitkurk is een stevige gevelbekleding. Je loopt weinig risico op barsten of scheuren.

+ Spuitkurk is een type gevelbekleding met heel goede thermische en akoestisch isolerende eigenschappen. Het is een warmte- en geluidsbufferend materiaal.

+ Als gevolg van de goede isolerende eigenschappen loop je ook minder risico op koudebruggen.

+ Gevelbekleding met gespoten kurk zorgt voor een dampopen gevel. Dit wil zeggen dat de gevel beschermd is tegen vocht van buitenuit, maar dat vochtige lucht van binnenuit wel de woning kan ontsnappen. Hierdoor vermijd je condensvorming binnenin de woning.

+ Spuitkurk kan je aanbrengen op verschillende soorten ondergronden. Zo is het mogelijk om spuitkurk aan te brengen op hout, beton, baksteen of kunststof, … Bovendien kan je kiezen uit verschillende kleuren en korrelgroottes, wat je heel wat mogelijkheden geeft op esthetisch vlak.

Nadelen van spuitkurk op de gevel

Spuitkurk mag dan wel goede isolerende eigenschappen hebben, het moet nog steeds onderdoen voor volwaardige gevelisolatie.

Vooraleer je de spuitkurk kan aanbrengen op de gevel, moet je eerst nog een aantal voorbereidende werken uitvoeren. Zo moet de gevel mooi gereinigd zijn, en mogen er ook geen barsten of scheuren in je gevel zijn. Al deze voorbereidende werken kunnen dus nog extra kosten met zich meebrengen.

Spuitkurk of crepi?

In sommige gevallen lijkt een gevel in gespoten kurk veel weg te hebben van een gevel in crepi. Dit is met name het geval wanneer de gespoten kurk wordt aangebracht op een egale ondergrond. Wat is dan net het verschil tussen spuitkurk en crepi?

Spuitkurk en crepi hebben vooral veel gelijkenissen. Ze zijn allebei in vele kleuren verkrijgbaar, ze bieden allebei een goede bescherming tegen vocht, en bovendien kan je ze op verschillende soorten ondergrond aanbrengen.

Spuitkurk en crepi zijn wel verschillend in de manier waarop ze worden aangebracht. Zo kan spuitkurk makkelijk gespoten worden op de gevel, terwijl het aanbrengen van crepi veel arbeidsintensiever is.

Ontdek hoe je te werk gaat bij het aanbrengen van crepi.

Hoe een gevel met gespoten kurk onderhouden?

Een gevel in gespoten kurk is heel onderhoudsvriendelijk. Speciaal onderhoud is eigenlijk helemaal niet nodig.

Wel wordt een spuitkurk gevel na verloop van tijd wel vuil, net zoals alle andere soorten gevels. Maar op tijd en stond de gevel afspuiten met een tuinslang houdt je gevel proper. Bij hardnekkiger vuil kan je eventueel een neutraal schoonmaakproduct gebruiken.

Kan ik een premie krijgen voor gevelrenovatie met spuitkurk?

Spuitkurk heeft goede isolerende eigenschappen. Je zou je dus kunnen afvragen of je eventueel een premie kan bekomen voor gevelisolatie of muurisolatie.

Helaas is het antwoord hierop negatief. Spuitkurk mag dan wel goede isolerende eigenschappen hebben, een gevelrenovatie met gespoten kurk heeft geen vergelijkbare thermisch isolerende werking zoals dat bij spouwmuurisolatie of buitengevelisolatie het geval is. Je kan voor een gevelrenovatie met spuitkurk dus geen premies verkrijgen.

Wat is de prijs van spuitkurk?

De prijs voor het aanbrengen van gevelbekleding met spuitkurk schommelt tussen de 60 en de 80 euro per m².

De prijs voor het bekleden van je gevel met gespoten kurk is afhankelijk van verschillende factoren. De totale oppervlakte van je gevel is uiteraard een belangrijke prijsbepaler. Ook de bereikbaarheid van de gevel kan een rol spelen. Tot slot is het ook belangrijk om te weten hoeveel lagen er juist aangebracht moeten worden.

Maar grofweg zal de prijs voor het aanbrengen van gevelbekleding met spuitkurk schommelen tussen de 60 en de 80 euro per m². Wil je graag een exacte prijs op maat weten? Dan raden we je aan om offertes op te vragen bij meerdere specialisten, en hun prijzen te vergelijken. Je kan dan eenvoudig voor de meest aantrekkelijke aanbieding kiezen.

Gratis offertes voor het aanbrengen van spuitkurk

Je gevel bekleden met gespoten kurk is specialistenwerk. Laat het werk dus zeker uitvoeren door een ervaren vakman. Door onderstaand formulier in te vullen vraag je in één klap meerdere offertes aan bij diverse specialisten in jouw regio. Zij zullen je elk een offerte op maat voorleggen, zodat je makkelijk meerdere prijzen kan vergelijken. Door te vergelijken kan je tot wel 35% besparen op de kostprijs.

Alle offertes zijn bovendien gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


gevelwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Gevelbekleding: het complete overzicht
Gevelwerken in uw buurt
Offertes voor gevelwerken